Bij ons is iedereen welkom voor een steuntje in de rug richting werk | vrijwilligersorganisatie | onafhankelijk | ANBI | sinds 2015

Verhaal uit de praktijk: initiatiefnemer Arthur

We maken een serie met mooie praktijkvoorbeelden van 5 jaar Werkbank. In deze blog: Arthur, oprichter en initiatiefnemer "Aan het werk; Iedereen van de bank af "

Dat zijn vaak de beste ideeën: iets starten dat je zelf mist en waar je behoefte aan hebt. Arthur Moen (37, WIA) zette een werkcafé op en zorgt dat iedereen daar passend geholpen wordt. ‘Dat had ik zelf ook wel willen hebben.’

‘Ondanks mijn beperkte energie zit mijn leven in de lift en ik gun dat iedereen’

In totaal zat Arthur 7 jaar thuis: door ziekte (hij kreeg 3 keer kanker), depressie en burn-out. Hij zat in de Wajong, 2 keer in de Ziektewet en nu in de WIA. Op zijn 18e kreeg hij de eerste keer de diagnose kanker en kwam de deur niet meer uit. ‘Ik had geen idee waar ik naartoe kon, terwijl ik thuis gek werd.’

ERVARINGSDESKUNDIGE

Toen zijn energie toenam, werd hij zelf hulpverlener. ‘Als ervaringsdeskundige besefte ik het belang van hulpverlening. Omdat ik langdurig ziek was, kreeg ik zelf te maken met hulpverleners die me onder andere hielpen bij mijn re-integratie, met mijn studie en op de arbeidsmarkt. Ik koos het als beroep en vind het echt mooi werk. Het vervelende was alleen dat ik nergens blijvend werk vond.’ Na een paar jaar werken kwam de kanker bij Arthur terug.

LANGGEKOESTERDE WENS

Door zijn kanker, behandelingen en medicijnen kwam Arthur niet aan het werk en daarom begon hij – uit nood – voor zichzelf. En dat ondernemen is nog best een ding, merkte hij: ‘Naast dat ik inhoudelijk met mijn vak bezig was, moest ik klanten werven en administratie bijhouden. En daar kon ik goed feedback bij gebruiken.’

Zo ontstond een groot verlangen om een ontmoetingsplek te creëren in zijn gemeente. Een plek waar je terechtkunt voor vragen en inspiratie, maar ook om zo nu en dan aan je huis te kunnen ontsnappen. De Werkbank Drechtsteden was het resultaat van deze langgekoesterde droom. Toen Arthur een compagnon vond, oud-wethouder Herman Nieuwstraten, ging het opeens snel. Behalve bezoekers meldden ook vrijwilligers en sponsors zich aan.

ELKAAR HELPEN

Arthur: ‘2 keer per week is de Werkbank open en helpen we elkaar. Dat doen we op alle mogelijke manieren. Van iemand motiveren tot een mooie foto maken voor op je LinkedIn-pagina. Of een overzichtelijk cv opstellen, maar ook gewoon een luisterend oor bieden. Iedereen is welkom en ik vind het ontzettend leuk om mijn eigen ervaringen te delen in de hoop dat een ander daar wat mee kan. Ik weet als geen ander hoe lastig het is om na de honderdste sollicitatiebrief toch door te blijven gaan. Maar ik weet ook dat netwerken veel energie kost.’

IN DE LIFT

Het is de droom van Arthur om mensen het huis uit te krijgen en dat iedereen meedoet. ‘Ik denk dat het mensen kan redden. Want het heeft mij ook gered. Sinds anderhalf jaar heb ik een vaste baan gevonden als integrale arbeidscoach bij MEE en hier groei ik weer in mijn werk. Ik leer nieuwe dingen, krijg complexere projecten en dat lukt als kleine eenpitter bijna niet. Kortom, ondanks mijn beperkte energie zit mijn leven in de lift en ik gun dat iedereen. Dat iedereen trots de wereld in stapt.’

Kijk voor meer informatie op werkbankdrechtsteden.nl.